U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Sancerre 'Cuvée Edmond'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige witte wijn (bio)
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

64,50

 Bestel deze wijn

Sancerre 'Cuvée Edmond'
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Loire, AOP Sancerre
Producent: Alphonse Mellot, Sancerre
Druivenras(sen): Sauvignon blanc
Karakter: Heldere kleur, iets geel. Krachtig, rijp opkomend bouquet, van fruit, bloemen en eiken. Elegante inzet, fris, zeer intens, vol en sappig, met veel fruit. Supergeconcentreerde sauvignon, vol, rijk en delicaat met speelse tonen van nieuw eiken en lange minerale finale. Absolute top in Sancerre.
Wijnbereiding: Deze supercuvée komt van een op zuid gelegen perceel van 7 ha, beplant met zeer oude wijnstokken van 40-87 jaar, het rendement is extreem laag, nl. 41 hl/ha. Na de selectieve oogst met de hand in kratjes van 25 kg, worden de druiven opnieuw op een lopende band geselecteerd, na een weking van 4 dagen op max 10° vindt de gisting op 18 tot 24° plaats op eiken vaten van 228 en 300 liter, waarvan 60% nieuw de overige in vaten van 1 en 2 jaar oud. De wijn rijpt op zijn lie (droesem) gedurende 10 tot 14 maanden, waarbij regelmatig bâtonnage en beluchting door overpompen plaats vindt. Bâtonnage is het omroeren van de lie door de wijn, waardoor de smaak rijker en vetter wordt.
Producent beschrijving: De wijnhistorie van de familie Mellot gaat terug naar 1513; inmiddels staat de 19e generatie aan het roer van dit dynamische wijnbedrijf (de oudste zoon wordt altijd Alphonse genoemd). Het bedrijf is deels gevestigd onder het dorpsplein van het beroemde wijndorpje Sancerre. In de uitgestrekte kelders maakt de huidige Alphonse zijn nationaal en internationaal zeer geliefde wijnen. Men bezit 47 ha wijngaard op de beste locaties van het Sancerre gebied, van de topwijngaard 'La Moussière' (50 ha) heeft men alleen al 45 ha in bezit, 34 ha beplant met sauvignon blanc, 11 met pinot noir. Tevens zijn 18 ha in bezit in de Côtes de Charité. Pinot noir (rood en rosé) komt vaak van de oude stokken op het zogenaamde 'Vieux Clos Chambrastes'. Sinds 1995 werkt men biologisch, vanaf 2004 biodynamisch. Alle wijnen bij Mellot bezitten een hoge concentratie aan geur- en smaakstoffen en hebben een krachtige structuur. Alle wijnen zien in meer of mindere mate hout. Alphonse Mellot behoort bij de allerbeste producenten van Sancerre. Jaarlijks worden gemiddeld 300.000 flessen gemaakt, waarvan 30.000 rood.
Gegevens gebied: Sancerre (3.000 ha) ligt aan de rivier de Loire in Midden-Frankrijk, ten oosten van de stad Bourges. Tot de druifluis rond 1870 de wijnstokken vernielde, stond er voornamelijk pinot noir aangeplant. Nadien werden de meeste wijngaarden herplant met sauvignon blanc stokken. Bekende wijnen uit de omgeving, die ook van de sauvignondruif gemaakt worden en in karakter vaak vergeleken worden met Sancerre, zijn Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. De bodem is, door de heuvelachtigheid van het gebied, sterk verschillend, waardoor de ene Sancerre strakdroog is, terwijl de andere zeer geurig, licht gekruid en heel soepel is. De drie kenmerkende Sancerre-bodems zijn: 'Caillottes', een droge kiezel/kalk bodem, die ronde, aromatische wijnen geeft, dan de 'Terres Blanches', vooral in het westelijk deel van het gebied gelegen met een mergel/klei bodem die krachtige wijnen geeft en tot slot de 'Silex' bodem, meer gelegen in het oostelijk deel van het gebied en bestaande uit een klei/leem bodem met kiezels van vuursteen, die nerveuze, minerale wijnen geeft. Wit is hier dominant met 80% van de aanplant, ruim 10% is rood en iets minder dan 10% rosé van pinot noir. Vaak worden de verschillende bodemtypen geblend tot de uiteindelijke wijn, maar steeds meer vermelden producenten de onderscheidende bodemtypen of namen van wijngaarden op het etiket van hun cuvées.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Lichte visgerechten, blank vlees en gevogelte, schelpdieren en fruits de mer, ceviche, salades, asperges, Aziatische smaken, verse geitenkaas uit het naburige Chavignol.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Biologisch: Agricul. Biologique, Biodyvin
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Deze Sancerre ontwikkeld en toont bij het ouder worden nog veel fraaier zijn uitzonderlijke karakter, klasse en complexiteit. Cuvée Edmond is vernoemd naar de vader Alphonse Edmond van de huidige Alphonse sr.
Meer informatie: www.mellot.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011