U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Sancerre 'La Moussière'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn (biologisch)
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2017 0,75

24,50

 Bestel deze wijn

Sancerre 'La Moussière'
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Loire, A.C. Sancerre
Producent: Alphonse Mellot, Sancerre
Druivenras(sen): Sauvignon blanc
Karakter: Volle, droge Loire-wijn afkomstig van de top-wijngaard La Moussière. Heerlijk bloemig en fruitig in de neus. Loepzuiver, een sublieme combinatie van elegantie en kracht. Naast het minerale karakter van deze wijn, heeft deze sauvignon blanc veel souplesse en met nuances van tropisch fruit en citrus.
Wijnbereiding: Gemaakt van 5-60 jaar oude stokken, op een bodem van kimmeridge mergel, 9.000 stokken per ha, met een rendement van 45hl/ha. Na een selectieve handmatige oogst in kratjes van 25 kg worden de druiven op een lopende band opnieuw streng geselecteerd. Dan volgt 48 uur schilweking op max. 10°. Aansluitend vindt de gisting plaats op 18-23°, de helft in staal, de helft in nieuwe of 1 jaar oude demi-muids, eiken vaten van 600 liter. De jonge wijn blijft 7 tot 8 maanden op de lie (droesem) en wordt daarna gebotteld. Jaarlijkse productie 240.000 fl
Producent beschrijving: De wijnhistorie van de familie Mellot gaat terug naar 1513; inmiddels staat de 19e generatie aan het roer van dit dynamische wijnbedrijf (de oudste zoon wordt altijd Alphonse genoemd). Het bedrijf is deels gevestigd onder het dorpsplein van het beroemde wijndorpje Sancerre. In de uitgestrekte kelders maakt de huidige Alphonse zijn nationaal en internationaal zeer geliefde wijnen. Men bezit 47 ha wijngaard op de beste locaties van het Sancerre gebied, van de topwijngaard "La Moussière" (50ha) heeft men alleen al 45 ha in bezit, 34 ha beplant met sauvignon blanc, 11 met pinot noir. Tevens zijn 18 ha in bezit in de Côtes de Charité. Sinds 1995 werkt men biologisch, vanaf 2004 biodynamisch. Alle wijnen bij Mellot bezitten een hoge concentratie aan geur- en smaakstoffen en hebben een krachtige structuur. Alphonse Mellot behoort bij de allerbeste producenten van Sancerre. Jaarlijks worden gemiddeld 300.000 flessen gemaakt, waarvan 30.000 rood.
Gegevens gebied: Sancerre ligt aan de rivier de Loire in Midden-Frankrijk, ten oosten van de stad Bourges. Tot de druifluis rond 1870 de wijnstokken vernielde, stond er voornamelijk pinot noir aangeplant. Nadien werden de meeste wijngaarden herplant met sauvignon blanc stokken. Bekende wijnen uit de omgeving, die ook van de sauvignondruif gemaakt worden en in karakter vaak vergeleken worden met Sancerre, zijn Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. De bodem is, door de heuvelachtigheid van het gebied, sterk verschillend, waardoor de ene Sancerre strakdroog is, terwijl de andere zeer geurig, licht gekruid en heel soepel is. De drie kenmerkende Sancerre-bodems zijn: 'Caillottes', een droge kiezel/kalk bodem, die ronde, aromatische wijnen geeft, dan de 'Terres Blanches', vooral in het westelijk deel van het gebied gelegen met een mergel/klei bodem die krachtige wijnen geeft en tot slot de 'Silex' bodem, meer gelegen in het oostelijk deel van het gebied en bestaande uit een klei/leem bodem met kiezels van vuursteen, die nerveuze, minerale wijnen geeft.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Visgerechten met begeleidende saus en dan vooral de wat steviger vissoorten en coquilles. Tevens heel lekker bij geitenkaas, met voorkeur bij de lokale Chavignol, in de regio een echte lekkernij.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Biologisch: Ecocert
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: In tegenstelling tot veel wijnen uit de Sancerre kan deze wijn goed ouderen (minstens 3 jaar).
Meer informatie: www.mellot.com

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011