U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Riesling Grand Cru Rangen Clos Saint-Théobald

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

37,95

 Bestel deze wijn

Riesling Grand Cru Rangen Clos Saint-Théobald
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Elzas, AOP Alsace Grand Cru
Producent: Bernard et Robert Schoffit, Colmar
Druivenras(sen): Riesling
Karakter: Goudgeel van kleur. Rijpe geur van belegen appels. Droge, volle smaak, waarin iets rokerigs, hooi, mineralen en wit fruit. Nog gesloten, wel complex met veel raffinement.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 1 tot 10 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Producent beschrijving: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 80 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De drie voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 hectare van de in totaal 22,13 hectare van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit vier druivenrassen aangeplant(riesling,pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat) die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir. Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, hij is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basis wijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Gegevens gebied: De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Rijke gerechten, iets gekruid van zowel vlees als vis. Door de fijne, elegante zuren lekker bij vis, met name forel, bij gerechten met zuurkool en gevogelte, maar ook bij de Oosterse keuken met gerechten bereid met gember en/of citroengras en/of soja saus.
Serveertemperatuur: 8 à 9ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Sinds 1975 kent de Elzas de appellatie Alsace Grand Cru. De grand cru wijngaarden (51 in totaal) zijn op bodem, ondergrond en ligging geselecteerd en geven de consument een duidelijk inzicht in de herkomst van de wijn.. De wijngaard Rangen is zeer uniek met de vulkanische bodem, het bewerken van de wijngaard lijkt door de steile helling op berg beklimmen.


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011