U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Côte-Rôtie 'Belle Demoiselle'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

57,95

 Bestel deze wijn
2017 0,75

56,95

 Bestel deze wijn

Côte-Rôtie 'Belle Demoiselle'
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Rhône, AOP Côte-Rôtie
Producent: Louis Chèze, Pangon-Limony
Druivenras(sen): Syrah
Karakter: Donkerrode kleur en een diepe geur waarin wat zachte specerijen en rijp fruit. De smaak is ferm met een pepertje, iets geroosterd, klein rood fruit en bramen. De afdronk is lang en sappig en geeft een intense indruk na.
Wijnbereiding: Deze Belle Demoiselle komt van verschillende perceeltjes van de steile hellingen van de Côte Brune en Côte Blonde, de druivenstokken (30-45 jaar oud) geven hier een rendement van 34 tot 38 hl/ha. De druiven worden handmatig geoogst waarbij in de wijngaard al een eerste selectie plaatsvindt. In kleine kratjes van 30 kilo worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht, waar een 2e selectie plaatsvindt op de ‘table de tri’. Hierna volgt het ontstelen en een laatste selectie op een vibrerende band. De schilweking en gisting vinden plaats in temperatuur gereguleerde cuves met een kleine inhoud, de malolactische gisting gebeurt op eikenhouten vaten. De jonge wijn rijpt ongeveer 14 maanden op barriques (2-3 jaar oud), waarna er zonder te filteren wordt gebotteld.
Producent beschrijving: Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 70 ha, waarvan 51 ha syrah, 4 ha marsanne en 15 ha viogner waarvan 4 ha in Condrieu. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, Cornas, St. Joseph rood en wit en diverse IGP-wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Gegevens gebied: Rond 75 na Chr. vindt er rond het huidige Vienne uitstekend wijnbouw plaats met een donkere druif, die resistent zou zijn tegen kou. De Galliërs en Kelten plantten hun eerste wijnstokken in het noorden van de Rhônevallei. Toch is een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis van de wijncultuur in dit gebied nauw verweven met de geschiedenis van de Romeinen. Pas in de late middeleeuwen maken schrijvers opnieuw melding van wijncultuur in de Rhônevallei. Toen Clemens de Vijfde zijn pauselijke zetel in 1309 in Avignon vestigde, steeg de roem van de Rhônewijnen direct. Al snel bestond drie kwart van de wijnconsumptie aan het pauselijkhof uit Rhônewijnen. Châteauneuf-du-Pape maakt naam in de jaren 30 van 20ste eeuw, door als eerst wijnproducerende regio in Frankrijk richtlijnen op te stellen voor cultivatie en productie. Dit vormt de uiteindelijke basis van het huidige AOP-systeem. Totaal bedraagt het wijngaardareaal in de Rhône ruim 130.000 ha. De bodem bij Ampuis, het hart van het Côte-Rôtie gebied, iets ten zuiden van de stad Vienne, wordt gedomineerd door graniet. Het gebied omvat nu 264 ha, in 1970 was dat slechts 70 ha. De steile hellingen met veel terrasbouw zijn zeer arbeidintensief. De granieten bodem in combinatie met de hellingen en de nabijheid van de rivier de Rhône maken het een uniek gebied voor het maken van topwijnen. Samen met Hermitage is Côte-Rôtie de meest beroemde rode wijn van de gehele Rhône, voor wit is dat de Condrieu.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Rundvlees, Iers lam en wild, stoofgerechten, groente/paddestoelengerechten, pasta's, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Meer informatie: www.domainecheze.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011