U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Saint-Joseph 'Ro-Rée'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

25,50

 Bestel deze wijn

Saint-Joseph 'Ro-Rée'
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Rhône, AOP Saint-Joseph
Producent: Louis Chèze, Pangon-Limony
Druivenras(sen): Syrah
Karakter: Dieprood van kleur. Rijke geur, kruidig met rijp fruit. Stevige smaak met veel bessig fruit, specerijen als peper, iets nootmuskaat, klein rood fruit, bramen en een fraaie, ingetogen houtstructuur. De afdronk is lang en sappig en laat een intense indruk na.
Wijnbereiding: De druivenstokken zijn 25 jaar oud en geven een rendement van 35 tot 39 hl/ha. De druiven worden handmatig geoogst waarbij in de wijngaard al een eerste selectie plaatsvindt. In kleine kratjes van 30 kilo worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht waar een 2e selectie plaatsvindt op de ‘table de tri’. Hierna volgt het ontstelen en een laatste selectie op een vibrerende band. De schilweking en gisting vindt plaats in temperatuur gereguleerde cuves met een kleine inhoud, de malolactische gisting gebeurt op eikenhouten vaten. De jonge wijn rijpt ongeveer 12 maanden op barriques van 1 tot 3 jaar oud waarna er zonder te filteren wordt gebotteld.
Producent beschrijving: Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 70 ha, waarvan 51 ha syrah, 4 ha marsanne en 15 ha viogner waarvan 4 ha in Condrieu. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, Cornas, St. Joseph rood en wit en diverse IGP-wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Gegevens gebied: Rond 75 na Chr. vindt er rond het huidige Vienne uitstekend wijnbouw plaats met een donkere druif, die resistent zou zijn tegen kou. De Galliërs en Kelten plantten hun eerste wijnstokken in het noorden van de Rhônevallei. Toch is een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis van de wijncultuur in dit gebied nauw verweven met de geschiedenis van de Romeinen. Pas in de late middeleeuwen maken schrijvers opnieuw melding van wijncultuur in de Rhônevallei. Toen Clemens de Vijfde zijn pauselijke zetel in 1309 in Avignon vestigde, steeg de roem van de Rhônewijnen direct. Al snel bestond drie kwart van de wijnconsumptie aan het pauselijkhof uit Rhônewijnen. Châteauneuf-du-Pape maakt naam in de jaren 30 van 20ste eeuw, door als eerst wijnproducerende regio in Frankrijk richtlijnen op te stellen voor cultivatie en productie. Dit vormt de uiteindelijke basis van het huidige AOP-systeem. Totaal bedraagt het wijngaardareaal in de Rhône ruim 130.000 ha. Saint-Joseph was tot 1969 een appellatie waar zes gemeentes onder vielen, allen gelegen rondom de stad Tournon. Vanaf dat jaar is de appellatie gegroeid naar meer dan 45 gemeenten en 1.177 ha. Dat dit de kwaliteit niet altijd ten goede kwam moge duidelijk zijn, in 1994 werd de appellation daarom weer radicaal geherstructureerd. Er is duidelijk een verschil in het zuiden van het gebied en het noorden, een afstand van ruim 50 km. De rode wijnen (90% van de productie) uit het noorden neigen meer naar het vurige van de Côte-Rôtie terwijl de rode wijnen uit het zuiden meer op een krachtige Cornas lijken. De witte wijnen hebben een geheel eigen karakter en hebben op hun best nog het meest weg van witte Hermitage.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Rundvlees, kalfsvlees, Iberico, lam en wild, stoofgerechten, groente/paddestoelengerechten, pasta's, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Deze Saint-Joseph komt van de terrasvormig aangelegde hellingen rondom Limony, in het zuidelijkste puntje van het Condrieu-gebied. Ro-Rée is de naam van de wijngaard (lieu dit) waarvan de bodem bestaat uit graniet met löss.
Meer informatie: www.domainecheze.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011