U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Saint-Joseph 'Ro-Rée'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,75

20,75

 Bestel deze wijn

Saint-Joseph 'Ro-Rée'
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Rhône, A.C. Saint-Joseph
Producent: Louis Chèze, Pangon-Limony
Druivenras(sen): Syrah
Karakter: Dieprood van kleur. Rijke geur, kruidig met rijp fruit. Stevige rode smaak met veel bessig fruit, specerijen als peper, iets nootmuskaat, klein rood fruit, bramen en een fraaie, ingetogen houtstructuur. De afdronk is lang en sappig en laat een intense indruk na.
Wijnbereiding: De druivenstokken zijn tussen de 15 en 20 jaar oud en geven een rendement van 35 tot 39 hl/ha. De druiven worden handmatig geoogst waarbij in de wijngaard al een eerste selectie plaatsvindt. In kleine kratjes van 30 kilo worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht waar een 2e selectie plaatsvindt op de ‘table de tri’. Hierna volgt het ontstelen en een laatste selectie op een vibrerende band. De schilweking en gisting vindt plaats in temperatuur gereguleerde cuves met een kleine inhoud, de malolactische gisting gebeurt op eikenhouten vaten. De jonge wijn rijpt ongeveer 12 maanden op barriques van 1 tot 3 jaar oud waarna er zonder te filteren wordt gebotteld.
Producent beschrijving: Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 45 ha, waarvan 30 ha in eigendom, de rest is gepacht. In Condrieu zijn 4 ha beplant met de nobele viognier, andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, St. Joseph rood en wit en diverse Vin de Pays wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Gegevens gebied: Saint-Joseph was tot 1969 een appellatie waar zes gemeentes onder vielen, allen gelegen rondom de stad Tournon. Vanaf dat jaar is de appellatie gegroeid naar meer dan 45 gemeenten en ruim 900 hectare. Dat dit de kwaliteit niet altijd ten goede kwam moge duidelijk zijn, in 1994 werd de appellation daarom weer radicaal geherstructureerd. Er is duidelijk een verschil in het zuiden van het gebied en het noorden, een afstand van ruim 50 km. De rode wijnen uit het noorden neigen meer naar het vurige van de Côte Rôtie terwijl de rode wijnen uit het zuiden meer op een krachtige Cornas lijken. De witte wijnen hebben een geheel eigen karakter en hebben op hun best nog het meest weg van witte Hermitage.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Fijn haarwild zoals ree en hert, wildpepers. Vederwild, bijvoorbeeld eend, korhoender, patrijs. Alle roodvleesgerechten, stoofvlees zoals runderwang en harde kaas.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Deze Saint-Joseph komt van de terrasvormig aangelegde hellingen rondom Limony, in het zuidelijkste puntje van het Condrieu-gebied. Ro-Rée is de naam van de wijngaard (lieu dit) waarvan de bodem bestaat uit graniet met löss.
Meer informatie: www.domainecheze.com

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011