U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Bourgogne Blanc

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2019 0,75

30,00

 Bestel deze wijn
2018 0,75

27,95

 Bestel deze wijn

Bourgogne Blanc
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Bourgogne, AOP Bourgogne Blanc
Producent: Thomas et Sylvie Morey, Chassagne-Montrachet
Druivenras(sen): Chardonnay
Karakter: Een spannende rijpe geur met zowel mineraal als rijp fruit in de vorm van perzik. De wijn is zuiver, licht mineraal en heeft een plezierige, verfijnde kracht. In de afdronk blijven aroma’s van getoast hout die een wat rokerig karakter geeft.
Wijnbereiding: De druiven van 2 percelen (geplant in 1989 en 2004) uit het dorp Chassagne-Montrachet worden met de hand geoogst, na de persing bezinkt het sap 24 uur in een tank op 15ºC. Dan volgt in houten vaten de vergisting, waarbij het bezinksel elke 2 weken door de jonge wijn wordt geroerd. Dit noemt men de bâtonnage, de smaak van de wijn wordt er ronder en voller door. Afhankelijk van het oogstjaar worden de vaten voor 40% vernieuwd. De jonge wijn rijpt maximaal 1 jaar op vaten, in augustus wordt de wijn op fles gebracht.
Producent beschrijving: De familie Morey is al sinds 1643 actief in Chassagne. Bernard Morey, al sinds 1985 in onze lijst aanwezig, heeft anno 2006 zijn wijngaarden verdeeld tussen zijn zonen Vincent en Thomas. Thomas, de 10e generatie Morey en zijn vrouw Sylvie, die ook uit een wijnbouwfamilie stamt en 1 hectare erfde, bezitten in de dorpjes Chassagne, Maranges, Santenay, Saint Aubin, Puligny en Beaune samen nu 9 hectare. Hiervan zijn er vier beplant met pinot noir-druiven en vijf met chardonnay. Thomas en Sylvie maken hun wijnen in een eeuwenoud pand met gewelfde kelders in het dorpscentrum. Hier maakte vroeger Albert Morey, de opa van Thomas, zijn wijnen. Thomas maakt karaktervolle wijnen, met de nadruk op elegantie, frisheid, doordrinkbaarheid en finesse. Thomas Morey wordt gerekend bij de beste producenten in de Côte de Beaune.
Gegevens gebied: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal en schelpdieren met diverse bereidingsmogelijkheden, groentegerechten en salades, milde tot romige pittige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Meer informatie: www.thomasmorey-vins.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011