U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Pommard Premier Cru 'Grand Clos des Epenots'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2009 0,75

104,50

 Bestel deze wijn

Pommard Premier Cru 'Grand Clos des Epenots'
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Bourgogne, A.C. Pommard Premier Cru
Producent: Domaine de Courcel, Pommard
Druivenras(sen): Pinot noir
Karakter: Diepdonker rood. In de neus intense aroma's van fruit als framboos en braam. Zeer krachtige, rijke inzet, geconcentreerd, met een gelaagde structuur, diepte, rijpe tannines, mooie zuren met een zekere elegantie en tonen van specerijen.
Wijnbereiding: De wijnstokken worden kort en laag gesnoeid, met kleinere druiven als resultaat en daardoor meer intensiteit. De druiventrossen worden gedeeltelijk ontsteeld. Na 3 of 4 dagen koude maceratie (inweking), vindt de gisting op lage temperatuur plaats in open houten cuves. Daarna volgt rijping in 35% nieuwe eikenhouten barriques. Na 21 à 23 maanden wordt de wijn zonder te filteren gebotteld. Er kan dus depot in de fles gevormd zijn. Het rendement is uiterst laag, slechts 25 hl per ha.
Producent beschrijving: Dit domaine is al sinds 1600 in handen van de familie De Courcel. De huidige eigenaren zijn sinds 1976 Gilles De Courcel en zijn 3 zussen. De talentvolle wijnmaker is sinds 1996 Yves Confuron, mede eigenaar van het beroemde Domaine Confuron-Cotetidot in Vosne Romanée. Domaine de Courcel bezit zo'n 9,5 hectare wijngaarden. Hiervan valt bijna 5 hectare onder de premier cru 'Grand Clos des Epenots', dat in zijn geheel in bezit is van de Courcel. Verder bezit men o.a. een klein deel in de premier cru wijngaard 'Les Rugiens'. De jaarlijkse productie is gemiddeld 30.000 flessen. Men maakt voornamelijk rode wijn, maar van een hoger gelegen deel van de wijngaard Les Rugiens wordt van de chardonnay druif een fantastische witte wijn gemaakt. De wijnen van De Courcel behoren niet alleen tot de beste van Volnay, ze worden gerekend tot de beste rode wijnen van de gehele Côte de Beaune.
Gegevens gebied: De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d'Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Pommard ligt pal ten zuiden van Beaune. Er worden bijna uitsluitend rode wijnen gemaakt met een stoer en stevig, mannelijk karakter. De wijnstokken groeien tot bijna aan de top van de heuvel. Veel pijnbomen hebben hier door de jaren heen plaats moeten maken voor wijnstokken. Een goede Pommard wordt gekenmerkt door een diepe kleur en veel kracht, een wijn die lang moet rijpen voordat zijn stugheid verandert in fluweel.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Wildgerechten of zachte, belegen kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Er wordt geëxperimenteerd met verschillende klonen van de pinot noir om te bepalen, welke op hun bodem het beste resultaat levert.
Meer informatie: www.domainedecourcel.com

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011